Kariyer Seçimi


Kariyer Seçimi

İş hayatında birçok kariyer seçeneğine sahipsiniz. Ne yapmak istediğinizi bilmiyorsanız, kariyerinizi nasıl belirleyeceğiniz de cevaplanması zor bir soru haline gelir.
İş hayatında birçok kariyer seçeneğine sahipsiniz. Ne yapmak istediğinizi bilmiyorsanız, kariyerinizi nasıl belirleyeceğiniz de cevaplanması zor bir soru haline gelir. Bu durum üstesinden gelemeyeceğiniz, yapmak zorunda olduğunuz bir zorunluluk gibi görünebilir. Fakat yapılması zorunlu görevi hayatınızı kolaylaştıracak fırsata çevirmek sizin elinizdedir. Karar verme sürecinde zaman çok önemlidir. Harcadığımız zaman ve enerjinin sonuçta iyi bir noktaya ulaşmasını hepimiz isteriz. Bu da kariyer basamağını yükseltmemizi sağlayan etkendir.
İyi bir kariyer seçimi yapmadan önce kendinizi de iyi tanımak durumundasınız, hatta zorundasınız. Değerleriniz, ilgi duyduğunuz alanlar, becerileriniz, kişilik özelliklerinizle birleşip sizin için uygun olan meslek seçimini yapabilmenize olanak sağlayacaktır. Bu noktada, kariyer testleri gibi öz değerlendirme araçlarından birini kullanabilirsiniz. Test sonucuna göre edinilen bilgiyle size uygun olan mesleklerden oluşan bir liste yapın. Böylelikle seçim yapmak durumunda olacağınız ve hayatınızı belirleyecek seçenekler azalmış ve dolayısıyla işiniz daha kolaylaşmış olur.
Kariyer testleri dışında eğer okuyorsanız ve okulunuzda kariyer danışmanları var ise, ayağınıza gelen fırsatı mutlaka değerlendirmekte fayda var!
Kendinize uyguladığınız öz değerlendirme araçlarından birinin sonucundan yola çıkarak oluşturduğunuz meslekler listesini tekrar gözden geçirin. Başlangıçta bu liste seçim için uzun olacaktır. Listeyi kısaltmak için size daha uygun olacak meslekleri tekrar değerlendirmeye alıp belirlemelisiniz. Oluşturduğunuz bu listedeki meslekleri daha iyi analiz etmelisiniz ki nihai olarak tek bir hedefiniz olsun. Her meslek seçeneği için şu analizleri yapın: iş tanımı, eğitimsel ve diğer gerekli koşullar, iş hedefleri, terfi seçenekleri ve ücret aralığı. Mesleğe ilişkin bu kriterler sizin beklentileriniz ve altyapınızla uyuşuyorsa, sizin için doğru olan meslek de belirlenmiş olur.
Bir mesleği en iyi analiz etmenin yolu o mesleği yapan kişinin tecrübelerinden faydalanmaktır. Bu nedenle siz de belirlediğiniz mesleklerin çalışanları ile görüşebilirsiniz. Merak ettiğiniz noktalara dair sorularınızı oluşturun ve bu kişilerle röportaj yapın. Görüşmeleri çalışma ortamını gözlemlemek adına görüşeceğiniz kişinin iş yerinde yapmakta fayda vardır.
Seçim aşamasından sonra sıra iş bulmak için eylem planı yapmaktadır. Başlangıçta hedeflerinizi belirleyin. Hangi sektörde, hangi departmanda çalışmak istediğinizi ve çalışma bölgesini seçmelisiniz. Normal şartlarda sizi ulaşım olarak zorlamayacak bir iş olmalıdır ki enerjinizin çoğu yolda tükenmesin.
Üniversite son sınıfta ya da mezun olduktan sonra stajla kariyerinize başlayın. Bu dönem size çok şey öğretecek ve sizi geleceğe hazırlayacaktır. Staj yaptığınız şirkette kariyerinize devam etmek her zaman için daha avantajlıdır. Çünkü bu süre içerisinde şirket çalışanlarını ve şirket politikasını tanımış olursunuz. Kendinizi konunuzda yetersiz buluyorsanız mutlaka ek eğitimler alın, sertifika programlarına katılın.
Hazırlayan : Bahar Kaygusuz

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

OZAN CONSEPT‘14" DAMGASINI VURACAK!

EST 1923 ürünleri İstanbul Atatürk Uluslararası Havalimanı, Old Bazaar’da